Συντρίμμια σπηλαίου μπορεί να είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα ανθρώπων που τρώνε άμυλο

Συντρίμμια σπηλαίου μπορεί να είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα ανθρώπων που τρώνε άμυλο

Advertisement

Το απανθρακωμένο υλικό που βρέθηκε στη Νότια Αφρική υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι έτρωγαν το άμυλο πολύ πριν από την καλλιέργεια του.

Μικρές πυρκαγιές σε μια σπηλιά της Νότιας Αφρικής έχουν αποδώσει αυτό που οι ερευνητές θεωρούν ως το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα ενός βασικού πιάτου στο καθημερινό μενού των αρχαίων ανθρώπων. Όχι, όχι επιδόρπιο. Σκεφτείτε τα ψημένα άμυλα φυτών.

Τα απανθρακωμένα φυτά που βρέθηκαν στο σπήλαιο του ποταμού Klasies χρονολογούνται πριν από περίπου 120.000 χρόνια, και πριν από περίπου 65.000 χρόνια, λένε η αρχαιολόγος Cynthia Larbey και οι συνεργάτες της του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλία. Τα οργανικά θραύσματα περιέχουν κόκκους αμύλου, αλλά δεν μπορούν να συνδεθούν με γνωστά είδη αμυλούχων φυτών, αναφέρει η ομάδα στο περιοδικό Human Evolution του Ιουνίου.

Με βάση τα φυτά που θα ήταν τοπικά διαθέσιμα, οι άνθρωποι της Εποχής του Λίθου πιθανότατα μαγείρευαν βολβούς και ρίζες στο σπήλαιο, λένε οι επιστήμονες. Σε σύγκριση με τα ακατέργαστα αμυλούχα φυτά, τα μαγειρεμένα ομόλογα τους θα παρείχαν μια ιδιαίτερα αποτελεσματική πηγή γλυκόζης, και επομένως ενέργειας, στους ανθρώπους. Ανθρώπινα απολιθώματα που προηγουμένως βρέθηκαν στο παραθαλάσσιο σπήλαιο, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Αφρικής, χρονολογούνται επίσης πριν από 120.000 χρόνια.

Η αρχαία κατανάλωση αμύλου στο σπήλαιο του ποταμού Klasies υποστηρίζει την πιθανότητα ότι οι Homo sapiens ανέπτυξαν γενετικές αναβαθμίσεις για να βοηθήσουν στην πέψη του αμύλου που είναι δύσκολο να σπάσει, πολύ πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να κάνουν αμυλούχες καλλιέργειες στην Αφρική πριν από 10.000 χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει ότι οι άνθρωποι σήμερα έχουν περισσότερα αντίγραφα γονιδίων πέψης αμύλου από ό, τι οι πληθυσμοί της Εποχής των Λίθων, όπως οι Νεάντερταλς και οι άνθρωποι της Ντενίσοβα.

Οι αρχαίοι άνθρωποι στη Νότια Αφρική πιθανότατα έτρωγαν ένα μείγμα μαγειρεμένων ριζών και βολβών, οστρακοειδών, ψαριών και θηραμάτων, λέει η ομάδα της Larbey. Οι ρίζες και οι βολβοί θα ήταν διαθέσιμοι όλο το χρόνο. Και ενώ λίγα είναι γνωστά για την προέλευση του μαγειρέματος, το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία φαγητού υπήρχε πριν από τουλάχιστον 300.000 χρόνια στην Αφρική.

Μια ερευνήτρια επισημαίνει ένα σημείο σε μια σπηλιά της Νότιας Αφρικής που είχε υπολείμματα από καμένα, αμυλούχα φυτά που χρονολογούνται πριν από περίπου 65.000 χρόνια.

Advertisement